11 Eylül 2018 Salı



İmdat Yapay zekalar geliyor!

En sevdiğim filmlerden biri "GORA" da robot216 yapay zekanın en komik ve en insancıl hali. Filmlere konu alan yapay zeka inanılmaz hızla gelişmekte olsa da birçok araştırmacı bunun korkutucu olmadığını sağlık alanında, uzay alanında hatta yaşamsal alanlarda bizlere yardımcı olacaklarını belirtmekte. Ama şu bir gerçek geçmişe baktığımızda "Uzay Gemisi" dizisinde görülen kapaklı telefona benzer araç yaklaşık 20 yıl sonra hayatımıza girdi. 

Ülkemizde yapay zeka ile neler yapılıyor ???? soru işareti olarak kafamızda yer alsa da robotik uygulamalar sınıflara kadar geldi. Etrafımıza baktığımızda her yerde bu alana yönelik  kurs, etkinlik vb.afişler görebiliyoruz. Tabi ki unutmamamız gereken, bu etkinliklere gidenlerin robotlar yapması değil düşünme becerilerinin gelişmesidir. 

Buna ek olarak dijital oyun, etkileşimli medya kullanımı çocukların yaşamlarında yer almakla birlikte bunların kullanım ilkelerinin belirlenmesi ve bilinmesi de çok önemlidir. Öncelike teknoloji kullanımı çocukların serbest oyun oynamalarını kısıtlanmamalıdır. Ayrıca teknolojik araçların seçiminde çocukların yaşına, bireysel özelliklerine, kültürüne ve dile uygunluğuna dikkat edilmelidir ve uygulamaların interaktif olması sağlanmalıdır.

Çocuk ile ilgilenen tüm alanlardaki uzmanların teknoloji kullanımına yönelik belirlenen ilkeler doğrultusunda yönlendirmeler yapmalarıda önemlidir. Hem öğretmenler hem de ebeveynlerle bu ilkeler mutlaka paylaşılmalı ek olarak çocuklarına nasıl rehberlik edecekleri için de yol gösterilmelidir. Piyasada birçok kodlamaya yönelik eğitici dijital oyuncaklar bulunmakta olup bunların iyice incelenmeside bir o kadar önemli bir sorumluluktur.


Çocuk olsam ne ile oynardım?

OSMO
Osmo Brilliant Kit, Tangram, Rakamlar, Kelime, Pizza adında dört akıllı oyunla iPad’inizi uygulamalı öğrenim aracına dönüştürüyor. 
CUBETTO

İçinde deniz, uzay, şehir gibi çevreleri temsil eden bezden yapılmış haritalar ve öğrencilerin Cubetto'yu programlayıp, bir yerden bir yere götürmelerini sağlayacak bir kumanda sistemi bulunuyor.



Unruly splaTS
Çocukların etrafta kosup oynayabileceği, programlanabilir, ışıklı mat


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder