13 Eylül 2018 Perşembe


Dijital Ebeveynlik....

Hiç duyulmamış bir kavram bu dijital dünya içinde çocuklarımızın güvenliğini sağlamak, yararlanmasını ve gelişimini sağlamak için hayatımıza giriyor. Belki de buna yönelik eğitimler planlayıp ebeveynlere rehberlik hizmetleri verilmesi önemli olacak. Çünkü birçok ailenin en büyük sorunu belirli yaşa gelmiş çocuklarının bilgisayar veya dijital oyun bağımlılığı sorunu  ve ne yapacağını bilememeleri.

Ebeveynlere öneri olarak yasaklamadan yönlendirmek gerektiği tek cümleyle açıklanabilir.
"Bir çocuğa tırman ağaca tırmanabildiğin kadar demiyorsak dijital oyunuda oyna oynayabildiğin kadar demiyoruz." (Sibel Yoleri)

En önemlisi ilk yazımda da değindiğim gibi DENGE. Çocuklar için oyun oynamak doğal ve yaşamsal bir olay. Teknoloji bu kadar ilerlerken dijital oyunları yoksayamayacağımıza göre bu süreci nasıl kontrol edeceğimizi bilmemiz gerekecek, çocuklarımızın dijital oyunları oynarken sorumluluğun bizde olduğunu unutmayın...

Bu konu ile ilgili yapılanları incelmeye başladığımda Yeşilay'ın bir yayını dikkatimi çekti. 
 "Dijital Ebeveynlik" içeriğini bilmiyorum ama merak ettiğim için sizlerle de paylaşmak istedim. Kitap da, teknoloji kullanımında kontrolün ebeveynde olduğu, dijital çağın sunduğu imkânlardan çocukların en iyi şekilde faydalanıp risklerinden korunduğu, sağlıklı nesillerin yetiştiği bir çevre kurulması hedefiyle Dijital Ebeveynlik prensiplerini ana hatlarıyla içerdiği belirtilmiştir.

İşte bize göre dijital ebeveynlik...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder